De Britse premier David Cameron wil hard onderhandelen met de andere EU-landen over de Britse status in Europa. Tegelijk houdt hij de boot af over een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland.
De Britse premier David Cameron verwacht ,,zware” onderhandelingen met de EU-landen over wijziging van de Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de Unie. Maar zijn winst bij de Lagerhuisverkiezingen vorige week hebben hem ,,een mandaat” gegeven waar de andere lidstaten niet omheen kunnen.
,,Het (de onderhandelingen) zal moeilijk worden, dat is duidelijk, maar wij hebben een mandaat gekregen”, zei de premier voordat hij voor het eerst sinds de verkiezingen van donderdag de Conservatieve parlementariërs toesprak. Hij kreeg luid applaus.
,,We gaan eerst de heronderhandelingen op gang brengen”, gaf Cameron zondagavond aan tegenover Channel 4 News. ,,Ik heb al gebeld met Europese leiders.” De premier zei er vertrouwen in te hebben dat hij tot het ,,juiste resultaat” zal komen.
Referendum over Brits EU-lidmaatschap
Cameron heeft beloofd dat hij in 2017 een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU zal houden. Hij wil de kiezers dan de resultaten van de onderhandelingen voorleggen.
Binnen zijn partij zijn er vele tegenstanders van het EU-lidmaatschap. De partij heeft ook veel last van de anti-EU-partij UKIP, die vorige week weliswaar slechts één zetel in het Lagerhuis won, maar wel ruim 12 procent van de stemmen kreeg.
Tegelijk sluit Cameron uit dat er opnieuw een referendum wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Schotland. ,,We hebben al een referendum gehad. De Schotten kozen er overtuigend voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven'', zei Cameron tegen Channel 4 News.
Schotse onafhankelijkheid
De Schotse Nationale Partij (SNP) boekte bij de verkiezingen vorige week een enorme overwinning, maar volgens de premier is dat geen reden voor een nieuwe volksraadpleging. Volgens Cameron dringt de SNP sowieso niet aan op een nieuwe stemming over onafhankelijkheid.
De Schotten mochten zich vorig jaar in een referendum uitspreken over hun positie in het Verenigd Koninkrijk. Twee miljoen mensen gaven toen te kennen bij Groot-Brittannië te willen blijven, terwijl 1,6 miljoen mensen liever een onafhankelijk Schotland hadden opgericht.
Toch blijft de positie van de Schotse nationalisten sterk. Ze veroverden bij de verkiezingen 56 van de 59 Schotse districten. Daarmee brachten ze vooral een gevoelige tik toe aan Labour, de grote rivaal van de Conservatieven van Cameron.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl